ЕС е подготвен за Брекзит без сделка, обяви председателят на Европейската

...
ЕС е подготвен за Брекзит без сделка, обяви председателят на Европейската
Коментари Харесай

Решаващи дни за сделката по Брекзит

ЕС е квалифициран за Брекзит без договорка, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в послание към Европейския парламент през днешния ден.

Не може да бъдат очакван окончателният резултат от договарянията за комерсиална договорка сред Европейския съюз и Обединеното кралство, акцентира тя и добави, че в този миг никоя страна не може да каже сигурно, че ще бъде подписана договорка до края на преходния интервал на 31-ви декември.

Европейската комисия не може да подсигурява, че ще бъде реализирано комерсиално съглашение с Англия след излизането й от Европейския съюз, идващите дни ще бъдат решаващи в това отношение, уточни още ръководителят на Европейска комисия. 

" С оставащо пред нас доста малко време, ще създадем всичко по силите си, с цел да реализираме съглашение. Готови сме да бъдем изобретателни ", заявява Урсула фон дер Лайен.

Продължават да съществуват " огромни разлики " сред Лондон и Брюксел, най-много в региона на държавните помощи, само че е реализиран прочут прогрес в договарянията, означи тя и удостовери, че единният блок е отдаден на постигането на договорка с Обединеното кралство.

Тревогите на Острова

Дългосрочните резултати от Брекзит могат да окажат по-голямо отрицателно влияние върху фирмите, в сравнение с пандемията от ковид. Това съобщи членът на Комитета по паричната политика към Английската централна банка Майкъл Сандърс, представен от Ройтерс.

„ Бизнесът ще се отърси от резултатите на COVID-19, защото те са краткотрайни, само че дълготрайните последствия от Брекзит могат да се окажат перманентни “, разяснява Сандърс в изявление за уеб страницата TheBusinessDesk.com

В понеделник шефът на АЦБ Андрю Бейли съобщи, че Брекзит без договорка ще аргументи по-дългосрочни вреди на английската стопанска система, в сравнение с рецесията с COVID-19, като въздействието от илизането на Англия от Европейски Съюз може да се усети в продължение на десетилетия.

Двете страни към момента водят договаряния за комерсиално съглашение преди приключването на т.нар временен интервал на 31 декември.

Сандърс прогнозира още, че английската стопанска система надали ще изпадне в криза.

„ В момента не си коства да се притеснявате прекалено много за криза. Регистрирахме огромно икономическо възобновяване през третото тримесечие. През четвъртото чакаме спад, само че прогнозите са свиването да бъде единствено с към 2% “, добави той.

По-сериозни все още са опасенията, че доставките на значими медикаменти във Англия, в това число ваксини за ковид, могат да пострадат съществено, в случай че държавното управление не реализира Брекзит договорка. 

От Асоциацията на английската фармацевтична промишленост предизвестиха за огромно оскъпяване, по-голяма администрация и закъснение на доставки на лекарства, в случай че не бъде реализирана комерсиална договорка за Брекзит.

Изпълнителният шеф на асоциацията Ричард Торбет съобщи за Скай нюз, че заради сложността на регулациите в сектора се притеснява, че проблеми могат да зародят даже, в случай че има договорка, само че без тя да е изпипана във всички области.

Англия изнася всеки месец към 45 милиона колета с медикаменти за Европейски Съюз и внася други 37 милиона от Евросъюза , което е огромен търговски размер и в случай че доставките бъдат нарушени последствията за пациентите ще бъдат големи, показаха от асоциацията.

Тази угриженост идва на фона на оповестените нощес от държавното управление проекти за Коледа, които разрешават събиране на до три фамилии в границите на пет дни по празниците и рухване на възбраната за пътешестване.

" Коледният подарък " на правителството бе подложен на критика, както от здравните и научните специалисти, които считат, че събирането на фамилии ще докара до разпространяване на болестта, по този начин и от ресторантьорите хотелиерите, които пък недоволстват, че се позволява събиране на фамилии по домовете, а рестрикциите за тяхната активност остават.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР